maanantai 13. helmikuuta 2012

Jokaisella on nyt oma sivu Moniviestimessä!

Moniviestimen päivityksen yhteydessä palveluun lisättiin uutena toimintona henkilökohtaiset mediasivut. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa Jyväskylän yliopiston opiskelija tai henkilökuntaan kuuluva voi julkaista opintoihin liittyviä videoita helposti Moniviestimessä. Videoiden julkaiseminen on tehty mahdollisimman helpoksi: riittää, että annat uudelle mediasivulle nimen ja kuvaustekstin ja valitset videon omalta tietokoneeltasi - siinä kaikki! Video julkaistaan satunnaisen merkkijonon sisältävässä osoitteessa, jonka voit tiedottaa haluamillesi katsojille. Videon säilytysaika on 180 vuorokautta, jonka jälkeen se poistuu Moniviestimestä automaattisesti.

Videoita Moniviestimeen siirtäessä on hyvä muistaa pari perusasiaa: palvelu on tarkoitettu vain opintoihin liittyvien videoiden jakeluun, eikä sinne saa ladata mitään tekijänoikeuksia tai lakia rikkovaa sisältöä. Käyttäjän elämän helpottamiseksi Moniviestimelle kelpaa lähes mikä tahansa videoformaatti, sillä palvelu muuntaa videon automaattisesti oikeaan muotoon latauksen yhteydessä.

Tämän uudistuksen myötä Moniviestin tarjoaa helpon tavan välittää vaikkapa kurssiin liittyviä videopätkiä opiskelijalta opettajalle - tai miksei myös opettajalta opiskelijoille päin. Aiemmin oli helpointa siirtää videoita paikasta toiseen joko DVD-levyllä tai muistitikulla, mutta nyt näiden videopätkien välittämiseen ei tarvita enää fyysistä siirtovälinettä: Moniviestin välittää sisällöt helposti netin kautta.

Henkilökohtaisen mediasivusi löydät, kun ensin kirjaudut Moniviestimeen omalla Jyväskylän yliopiston tunnuksellasi kohdasta "JYU log in", klikkaat omaa nimeäsi ruudun oikeasta ylälaidasta ja valitset "Oma kansio". Tekniikasta kiinnostuneille tiedoksi: tarkasta videoformaatista ei peruskäytössä tarvitse murehtia, mutta parasta mahdollista laatua tavoiteltaessa kannattaa suosia H.264-pakattua videota esimerkiksi 640x360-resoluutiolla ja 720kbps bitratella, ja ääniraidaksi 64kbps mono. Tarkat pakkausasetukset eri tarkkuuksille ovat osoitteessa http://moniviestin.jyu.fi/ohjeet/ohjeet-sisallontuottajalle/enkoodausspeksit

IT-palveluiden videotuki auttaa Moniviestimen käyttöön liittyvissä asioissa. Jos haluat lisätietoja tai eteen tulee teknisiä ongelmia, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen video-support (ät) jyu.fi.