maanantai 27. lokakuuta 2014

Kampus-legendoja Korpista

Vaikka Korppi on ollut koko yliopiston opintotietojärjestelmänä jo vuosia, tulee Korppi-kouluttajille ja -kehittäjille usein eteen Korppi-käyttäjien virheellisiä käsityksiä siitä mitä Korpissa voi tai ei voi tehdä. Väärät käsitykset todennäköisesti leviävät perimätietona uusille käyttäjäsukupolville, vaikka käyttäjille laaditaan ohjeita ja järjestetään koulutuksia näiden legendojen korjaamiseksi.

Tässä listattuna väärinkäsitysten TOP10. Jos olit väittämien kanssa samaa mieltä, tai olet muuten vaan ymmälläsi Korpin kanssa, tule ITP:n tarjoamaan henkilöstökoulutukseen. Kurssit löydät tietenkin Korpista :) 


1. Korpin ylläpito määrittelee mitkä oikeudet minulla on Korpissa

VÄÄRIN!
Oman yksikkösi Korppi-vastaava lisää sinut tarvittaviin oikeusryhmiin, joiden perusteella oikeutesi Korpissa muodostuvat.

2. Tilavarauksen voi Korpissa tehdä vain laitoksen Korppi-vastaava

VÄÄRIN!
Kaikilla yliopiston henkilökuntaan kuuluvilla on Korpissa oikeus tilavarauspyyntöjen tekemiseen. Mikäli olet henkilökuntaa ja varausoikeus puuttuu, oman organisaation Korppi-vastuuhenkilö voi sinut henkilökuntaryhmään, jolloin saat oikeudet varauspyyntöjen tekemiseen.

3. Tilavarausta tehdessä ei näy mitkä tilat ovat vapaana tapahtuman aikaan

VÄÄRIN! 
Kun haet Korpissa tilaa tapahtumallesi, saat näkyviin kaikki tilat, jotka ovat vapaina tapahtumasi aikaan ja joihin sinulla on tilavarauspyyntöoikeus. Mikäli tilan valintaruudulla on vaaleanpunainen reunus, on tilaan jo tehty varauspyyntö, joten sinun kannattaa valita jokin toinen tila.

4. Jos tilavaraus on tehty henkilökohtaiselle tapahtumalle, ei sitä pysty enää jälkikäteen liittämään kurssin tapahtumaan

VÄÄRIN!
Klikkaa tapahtumaa omassa Korppi-kalenterissasi pääset tapahtuman tietojen tarkemmalle sivulle. Valitse Omistaja-linkki, joka näkyy sinulle, jos sinulla on muokkausoikeudet ko. tapahtuman tietoihin. Omistajan vaihtosivulla valitse myös ne tapahtuman toistot, joita liittäminen koskee. Valitse pudotusvalikosta uudeksi tapahtumatyypiksi Kurssin tapahtuma ja paina Vaihda tyyppi -painiketta. Valitse pudotusvalikosta tapahtumalle haluttu kurssi ja kurssin opetusryhmä.

5. Korppi pakottaa opiskelijan vahvistamaan ilmoittautumisensa kurssille

VÄÄRIN!
Ilmoittautumisen vahvistaminen on kurssikohtainen valinnainen toiminto. Vahvistamistoiminto voidaan ottaa käyttöön kurssin perustietojen muokkaussivulta.

6. En itse pysty muuttamaan Korpin yläpalkissa näkyvää kotiorganisaatiotani

VÄÄRIN!
Totta kai pystyt! Kirjaudu Korppiin, mene henkilötietoihisi ja klikkaa Muuta tietojasi -linkkiä. Yleiset tiedot -välilehdellä voit muuttaa Korpissa näkyvää kotiorganisaatiotasi.

7. Opiskelijan pitää tehdä eHOPS aina uudestaan hyväksymisen jälkeen

VÄÄRIN! 
Opiskelijan ei missään nimessä tarvitse tehdä uutta hopsia hyväksymisen jälkeen! Hyväksymisen yhteydessä hopsista otetaan kopio, joka on siis se hyväksytty, lukittu versio. Alkuperäinen hops jää myös olemaan ja sitä voi edelleen muokata, ja hyväksyjä voi jossain vaiheessa hyväksyä hopsin uudelleen. Jos hops hyväksytään uudelleen, siirtyy vanha hyväksytty kopio vanhentuneet-välilehdelle.
Jos opiskelijalla on jo hyväksytty hops, hänellä näkyy Opintojen suunnittelu -kohdassa kaksi hopsia. Yleensä ylempänä on hyväksymishetkellä otettu kopio, siinä näkyy Hyväksytty-sarakkeessa hyväksymisaika ja hyväksyjän sukunimi. Sen alla on alkuperäinen hops, jota pääsee ihan normaaliin tapaan muokkaamaan.


8. Opiskelija ei pysty lisäämään suorittamiaan opintoja HOPSiin helposti

VÄÄRIN!
Opiskelija voi lisätä jo suoritettuja opintoja HOPSiinsa Muokkaus-välilehdellä klikkaamalla Lisää muuta -linkkiä ja avautuvalta sivulta Suoritetut -välilehteä. Suoritettujen opintojaksojen lisäys tapahtuu samalla tavalla kuin muidenkin opintojaksojen: löytyneestä listasta siis valitaan halutut ja painetaan Tallenna.

9. Opiskelija ei pääse ilmoittautumaan kurssille Korpissa, jos kurssi ei ole hänen eHOPSissaan TAI jos opiskelija poistaa kurssin eHOPSistaan, poistuu myös kurssille ilmoittautuminen

VÄÄRIN, VÄÄRIN!
HOPS on nimensä mukaan suunnitelma opintojen tavoitteista ja tutkinnon suorittamisesta ja sen tarkoituksena on hahmottaa koulutukseen käytettävää aikaa sekä selkiyttää oman opiskelun lähtökohtia ja päämääriä. Korpin ilmoittautumistoiminto ei ole riippuvainen Hopsista, eli opiskelija voi ilmoittautua myös sellaisille kursseille, jotka eivät ole alun perin hänen hopsissaan. Opiskelija voi lisätä nämä kurssit hopsiin jälkikäteen.
Kurssin poistaminen eHopsista ei myöskään vaikuta olemassa oleviin ilmoittautumisiin eli ei poista opiskelijan ilmoittautumista kurssilta.

10. Korpin postilistoille ei voi lisätä yliopiston ulkopuolisia osoitteita

VÄÄRIN!
Postilistalle voi lisätä myös yliopiston ulkopuolisia osoitteita. Tämä tapahtuu postilistan Jäsenet -välilehden alareunasta lisäämällä osoitteet kohdasta “Korpin ulkopuoliset henkilöt/osoitteet”.

tiistai 14. lokakuuta 2014

Hyviä käytänteitä verkko-oppimiseen

Millaisia oppimiskokemuksia on blogin kirjoittamisesta terveystiedossa? Miten videoklipit voivat toimia kielenopiskelun tukena? Millaisia pedagogisia ratkaisuja on tehty vuorovaikutuksen tukemiseksi verkossa?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät esimerkkejä ja malleja hyvistä käytänteistä, joita ovat ideoineet ja toteuttaneet Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston opettajat.  Caset esiteltiin 25.9. Yliopistopäivillä Jyväskylässä, jota isännöi avoimen yliopisto-opetuksen 30-vuotisjuhlavuotta viettävä JY:n avoin yliopisto.

Voit tutustua hyviin käytänteisiin  tallenteina Moniviestimestä:
http://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/erillis/avoin/yopaiva

maanantai 13. lokakuuta 2014

ATLAS.ti työkaluksi laadullisen aineiston analyysiin

ATLAS.ti-ohjelma on tarkoitettu laadulliseen aineiston analyysiin ja koodaukseen. Ohjelma soveltuu tietojen tyypittelyyn ja luokitteluun sekä erilaisten hakujen tekoon. ATLAS.ti:llä tehtyä analyysiä on mahdollista jatkaa myös numeerisesti esim. SPSS:llä.

Jyväskylän yliopistossa on toistaiseksi voimassaoleva ATLAS.ti-ohjelman kampuslisenssi, ja niin opiskelijat kuin henkilökunta voivat hankkia ohjelman itselleen edulliseen hintaan. Ohjelma on saatavissa vain Windows-koneille ja sen uusin versio (7.0.xx) soveltuu teksti-, kuva- ja ääniaineistojen analysointiin ja tunnistaa monia eri tiedostotyyppejä.

IT-palvelut järjestää henkilöstökoulutuksena ti 21.10. ATLAS.ti -ohjelman teknisen esittelyn ja ohjelman käytön harjoittelua.  PIKAISET ilmoittautumiset Korppiin:
https://korppi.jyu.fi/kotka/r.jsp?course=171386