keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Kätevästi kyselyjä Webropolilla

Kyselyjä tehdään tänään enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Sähköiset välineet ovat mahdollistaneet kyselyjen nopean ja helpon toteuttamisen. Yliopistossakin tehdään vuosittain satoja erilaisia kyselyjä. Webropol on työkalu, johon Jyväskylän yliopisto on hankkinut käyttölisenssin syksyllä 2015. Ohjelmistoa voivat siis käyttää kaikki henkilöstön jäsenet ja opiskelijat, avoimessa yliopistossa opiskelevat mukaan lukien. Ohjelmaan kirjaudutaan yliopiston tunnuksilla Haka-kirjautumisen kautta, joten erillisiä tunnuksia ei tarvita.

Eri tarkoituksia varten tehtyjen kyselyjen tai vaikka ilmoittautumislomakkeen tekeminen on Webropolilla yksinkertaista ja helppoa. Kyselystä on toistaiseksi käytössä kaksi rinnakkaista versiota, 2.0 ja 3.0. Uudessa 3.0 versiossa eivät aivan kaikki toiminnot ole vielä käytössä, mutta niitä lisätään kuukausittain ja loputkin toiminnot saadaan käyttöön vuoden 2016 aikana. Myös käyttöliittymä on modernimpi ja entistä helppokäyttöisempi. Esimerkiksi eri kieliversioiden tekeminen samasta kyselystä on tällä versiolla helpompaa. Uusien käyttäjien kannattaakin kevään aikana ottaa 3.0 suoraan käyttöön.

Kun luot kyselyn, suosittelen käyttämään kansioita. Voit luoda oman kansiosi: se on sinun henkilökohtaisessa käytössäsi, kunnes itse jaat sen muiden käyttäjien kanssa tarpeen mukaan. Kun kysely on tehty, voit jakaa sitä vastaajille joko julkisen linkin avulla tai luoda kyselyä varten vastaajajoukon, joka saa yksilöidyn, henkilökohtaisen linkin kyselyyn. Täydellinen anonymiteetti voidaan tarvittaessa varmistaa silloinkin, kun käytetään henkilökohtaista linkkiä.

Ohjelmistossa on muitakin hyödyllisiä toimintoja. Kyselyn loppuun voidaan määritellä yhteenvetosivu, jossa opiskelija näkee omat vastauksensa, tai omat vastauksensa suhteessa muihin siihen saakka vastanneiden opiskelijoiden vastauksiin. Käytössä on yliopiston ulkoasupohja sekä muita pohjia, mutta ulkoasua on helppo itsekin muokata sovelluksessa.

Kun kysely on tehty, voidaan siitä ladata yhteenvetoja, raportteja ja dataa ladata monessa eri muodossa. Käytössä ovat yleisimmät tiedostomuodot: pdf, power point, work, excel, xml, csv, spss. Ohjelmistossa itsessään voi tehdä raportteja, suodattaa tietoa, valita minkälaisina graafeina haluaa tietoja esittää. Vastaajaryhmiä voi vertailla keskenään tai suodattaa joukosta vain tiettyjen vastaajaryhmien tulokset. Jopa tilastollisia perusanalyysejä voi Webropolissa tehdä. Raportteja voi ladata suoraan koneelle ja ottaa heti käyttöön.

Jos Webropolin käyttö on ajankohtaista, mutta yrityksistä ja manuaaliin tutustumisesta huolimatta kohtaat vaikeuksia, voit pyytää apua joko allekirjoittaneelta tai Webropolin helpdeskiltä, johon saa parhaiten yhteyden sähköpostitse tai ohjelman viestitoiminnolla. Kehotan rohkeasti kokeilemaan ja leikkimään ohjelmalla ja sen toiminnoilla! Useat meistä oppivat käyttämään sovelluksia parhaiten tekemällä itse.

Webropol ei kuitenkaan ole ainoa eikä aina edes paras vaihtoehto. Muistathan, että yliopistolla on käytössä myös muita vaihtoehtoja käyttäjän tarpeista ja käyttötavoista riippuen. Valikoimaan voit tutustua osoitteessa https://www.jyu.fi/itp/palvelut/koulutukset_vanha/kyselytyokalut-esittely.

Lisätietoa: https://www.jyu.fi/yliopistopalvelut/kyselyt/webropol/

Kirjautuminen: webropol.jyu.fi

Teksti: erikoissuunnittelija Terhi Skaniakos, JY Strateginen kehittäminen

torstai 3. maaliskuuta 2016

Ideat ja oppimateriaalit kiertoon - Jaa jotakin -päivä 7.3.

Oppimateriaalit avoimiksi on yhdessä tekemisen ja osaamisen jakamisen kultturia yli oppilaitosrajojen win-win-hengessä: "Jakamalla oppimisaineistoja saamme ideat kiertämään ja sosiaalista hyvää liikkeelle. Kun jaat yhden, henkilökohtainen panoksesi ei ole kohtuuton ja kun 100 jakaa yhden, saalista riittää kaikille." Lue lisää kansainvälisestä päivästä.

Jakamisen puolestapuhuja Tarmo Toikkanen opastaa: "Oman tuotoksen jakamisessa on kaksi tasoa. Ensinnäkin on sen tuotoksen julkaiseminen, jolloin muut pääsevät siihen käsiksi. Toinen taso on sisällön avaaminen liittämällä siihen avoin käyttölupa, joka antaa muille oikeuden kopioida ja muunnella ja hyödyntää teostasi tietyin ehdoin. Maailmalla avoimen sisällön lisenssistandardiksi on muodostunut Creative Commons." Ohje avointen materiaalien jakoon: http://creativecommons.fi/2016/03/jaa-jotain-paivan-ohjeet-avointen-lisenssien-kayttoon/

Avoimien aineistojen puolesta liputtava Vesa Linja-aho pohtii, miksi jakaa ja mitä sudenkuoppia avointen aineistojen suhteen on syytä ennakoida: https://www.slideshare.net/linjaaho/oppimateriaalit-avoimiksi