torstai 7. marraskuuta 2019

Pois pintasuuntautuneesta oppimisesta ja lopputentistä

"Flippaus ilman formatiivista arviointia on kuin saapas ilman toista saapasta! Opiskelija pintasuuntauttaa oppimista päästäkseen lopputentistä läpi. Tenttipaineen poistaminen tuottaa parempaa oppimista", Markku Saarelainen toteaa. JYUn Flippausseminaarissa lokakuun lopussa Jyväskylässä pohdittiin erityisesti formatiivinen arviointia.

Jatkuva arviointi tukee oppijan omaa tekemistä oppimisprosessissa: arviointi on kaikkialla läsnä toiminnassa. Olennaista on, että opiskelija tietää arviointikriteerit ja pystyy myös vaikuttamaan niihin. Opiskelijan oman ajankäytön suunnitelma on tärkeä ja siksi yksi pakollisista tehtävistä.

Itä-Suomen yliopistossa on tähän mennessä noin 10 000 opiskelijaa osallistunut käänteiseen oppimiseen. Perinteisen luokkahuone ja tentti -normin rikkominen vaatii paljon opettajalta, mutta tulokset puhuvat puolestaan: "Omilla kursseillani läpäisyprosentti kohosi 20 prosentista 80 prosenttiin", Saarelainen kertoo.

Koskisen Pekan (JYU) kehittämää primetimelearning -mallia on sovellettu myös Itä-Suomessa: Markun opiskelijat toimivat neljän hengen tiimeissä kahdeksan viikon ajan.

"Psykologisesti turvallinen vertaisryhmä sitouttaa opiskeluun. Practice-vaiheessa ryhmä tapaa missä hyvänsä, tekee verkkoon laadittuja tehtäväpaketteja ja harjaannuttaa omaa ajatteluaan ymmärtäen asiat. Problem solving -vaiheessa opiskelijat soveltavat oppimaansa. Säännöllisissä opettajan primetime-tuokiossa opiskelijat valitsevat, mistä ongelmista haluavat keskustella sekä saada lisätietoa, analysoida ja arvioida", Pekka Koskinen kertoo.

Miten varmistetaan, ettei ryhmätyöskentelyssä ole vapaamatkustajia? "Yliopisto-opinnoissa edellytetään vastuullisuutta ja luottamusta. Viimeistäänkin pienryhmissä ja opettajan tapaamisissa paljastuu, onko opiskelija oppinut", Saarelainen toteaa. "Opiskelijat ovat motivoituneita osallistumaan kontakteihin. On selkeästi havaittavissa merkityksellisyyden kasvu ja sivutuotteena syntyy parempaa oppimista."

Koskisen mukaan arviointi toimii opiskelijalle voimanlähteenä ja se koostuu opettajan arvioinnin lisäksi jatkuvasta itsearvionnista ja ryhmäarvioinnista.

Pienryhmätyöskentely edellyttää myös uudenlaisia tiloja: enää ei tarvita isoja luentosaleja, vaan pikemminkin tasalattiaisia muuntuvia tiloja, joissa on mukavia sohvia, soppeja ja mahdollisuus jakaa opiskelijan näyttöä.

Katso tallenteina esitykset: Markku Saaralinen(UEF):"Flippaus ja formatiivinen arviointi" ja Pekka Koskinen (JYU) "Arviointi Primetimelearningissa".

Taustaksi videoklipit: Päivi Atjosen "Muuttuvat käsitykset arvionnista" sekä Pekka Koskinen: "Mitä on primetimelearning- eli laatuaikaoppiminen?"

Lisää flippaukseen voit perehtyä Flippaus-manuaalissa!

Flippareiden omissa työpajoissa oli verkon kautta läsnä myös UEFin yliopistonlehtori Jonna Koponen, jonka flippauskokemuksia voit lukea lisää: https://www.uef.fi/-/opiskelijat-kokevat-positiivisesti-kaanteisen-opetuksen-vuorovaikutuskoulutuksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.