perjantai 20. marraskuuta 2015

Hyvät käytännöt jakoon -työpaja pe 11.12.

Millaisia hyviä käytäntöjä on jo yliopistolla? Miten ne on tunnistettu hyviksi käytännöiksi? Miten kannattaa toimia hyvän käytänteen jakamiseksi ja soveltamiseksi toisessa yksikössä tai koko Jyväskylän yliopistossa?

Henkilökunnan työpajassa pohditaan hyviä käytäntöjä osana laatutyötä, jaetaan hyviksi koettuja caseja ja yhteenveto JYYn opiskelijoille suuntaamasta ”Ilmianna hyvä oppimiskokemus” -kyselystä.

Tule mukaan tutkailemaan, mikä toimii muualla - ja voisiko toimia meilläkin!

Ilmoittautumiset Korppiin: https://korppi.jyu.fi/kotka/r.jsp?course=193119

Tilaisuus on yksi kerta Hyvät käytännöt jakoon -työpajasarjasta, joka täydentyy ensi kevään aikana: http://tyopajakalenteri.jyu.fi/

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Lyhennä linkit yliopiston omalla palvelulla

WWW-sivujen pitkät osoitteet ovat usein hankalia hahmottaa sähköpostiviesteissä tai tiedotteissa. Lyhentäminen on onneksi kuitenkin helppoa ja URL-linkkien lyhennyspalveluita on tarjolla useita (esim. http://urly.fi/ ) , mutta voit käyttää tässä myös IT-palveluiden tarjoamaa omaa yliopiston palvelua, mikäli osoite kuuluu jyu.fi-toimialueeseen: http://r.jyu.fi/. Etuna on se, että saat lyhytosoitteeseen mukaan jyu-tunnuksen.

Linkin lyhentäminen: 1. Mene r.jyu.fi -sivulle. 2. Kopioi-liitä -toiminnolla tuo pitkä web-osoite tekstikenttään. 3. Klikkaa Syötä osoite -painiketta ja saat lyhennetyn web-osoitteen. 3. Kopioi ja liitä lyhennetty linkki haluamaasi paikkaan, esim. tiedotteeseen tai sähköpostiin.

Samalla palvelulla saat kätevästi tuotettua myös QR-koodin, jota voit hyödyntää eri tavoin: kun olet saanut lyhytosoitteen, voit vielä klikata Lataa QR-koodi -painiketta.

QR-koodilla voit jakaa helposti esim. laajempaa tekstimuotoista sisältöä, tuoteinformaatiota tai käyttöohjeita, kuvia, karttoja, videoita, ääniviestejä jne.

Muita vinkkejä QR-koodien tehokkaaseen hyödyntämiseen:

* viestinnässä ja markkinoinnissa / Kati Lanu

* opetuksessa / Matleena Laakso

perjantai 13. marraskuuta 2015

Viestiseinät opetuskäytössä

Miten toteuttaa ryhmäkeskustelua kurssilla, jos kaikki osallistujat eivät pääse paikalle yhtä aikaa? Kuinka saisin aktivoitua opiskelijat keskustelemaan tärkeistä aiheista jo luennolla? 

JY:n verkko-oppimisympäristöissä on erilaisia keskustelupalstatoimintoja, mutta toinen vaihtoehto toteuttaa helposti käytettävä, reaaliaikainen viestiseinä, on käyttää Internetistä löytyviä viestiseinäpalveluita.

Internetistä löytyy useita viestiseiniä, joita voi käyttää joko ilman rekisteröitymistä tai luomalla ilmaisen käyttäjätunnuksen. Nämä tarjoavat opiskelijoille helpon tavan keskustella luennon aiheista vaikkapa luennolla ilman, että opetus keskeytyy keskustelun ajaksi.

Luennoitsija voi myös luennon ohessa seurata viesiseinällä tapahtuvaa keskustelua ja poimia sieltä esiin nousevia kysymyksiä ja teemoja, joita käsittelee tarkemmin. Joillakin viestiseinillä on myös mahdollista liittää tiedostoja, mikä lisää niiden käyttömahdollisuuksia. Seuraavassa tutustutaan pariin ilmaiseen ja helppokäyttöiseen viestiseinään.

TodaysMeet:
TodaysMeet (https://todaysmeet.com) on puhdas viestiseinä, jossa käytäjien viestit listautuvat aikajärjestykseen.  jota voi käyttää myös ilman rekisteröitymistä. Toimii hyvin esimerkiksi luennon aikana keskustelupalstana.
Pikaohjeet: http://r.jyu.fi/gqj

Padlet:
Padlet (https://fi.padlet.com/) on viestiseinä, jossa jaetaan yksittäisiä viestilappusia ja tiedostoja. Padletissa ei siis ole samankaltaista keskustelupalstaa, kuin esimerkiksi TodaysMeetissä, vaan keskustelu tapahtuu viestilappusten kautta. Padletin kautta voi myös jakaa esimerkiski Office-ohjelmistolla luotuja tiedostoja tai multimediaa, joten tämä on kätevä työkalu vaikka ryhmätyöskentelykäyttöön tai oppimistehtävien ja ohjeistusten jakamiseen.
Pikaohjeet: http://r.jyu.fi/gql

Viestiseinän (ja muidenkin internet-sivujen ) linkit ovat joskus todella pitkiä ja saattavat esimerkiksi sähköpostiviestissä "hajota", kun sähköposti jakaa sen usealle riville. Yksi erittäin hyvä keino lyhentää linkkejä selkeämmäksi ja helpommin jaettavaksi on TinyURL -palvelu (http://tinyurl.com/). Pikaohje TinyURL:in käyttöön löydät täältä: http://r.jyu.fi/gpJ

torstai 5. marraskuuta 2015

APUA!!1!
TÄÄ EI TOIMI!
EN PÄÄSE KIRJAUTUMAAN!

Ahkeran uurastamisen tiimellyksessä saattaa välillä nousta seinä vastaan tai vastaavasti jokin inha ongelma voi yrittää häiritä työntekoa. Mikäli IT-palveluiden ohjeportaali on kahlattu läpi ja kaverille kilauttaminenkaan ei auta, niin edessä on tukipyynnön raapustaminen.

Selkeä ja oikeaan paikkaan toimitettu viesti nopeuttaa tukipyynnön käsittelyä, joten kannattaa panostaa tukipyynnön tekemiseen. Kannattaa siis muistaa, että:

  • Tukipyyntö kannattaa aina lähettää tukipyyntölomakkeen kautta. Mikäli tiedät tukiosoitteen, niin voit myös lähettää tukipyynnön oman sähköpostisi kautta.
  • Viestiä ei kannata lähettää yksittäisen henkilön sähköpostiin, sillä erinäisistä syistä (mm. lomat, sairauslomat, työmatkat) tukipyynnön käsittelyaika voi viivästyä jopa useammalla päivällä.
  • Tukipyyntö kannattaa nimetä järkevällä ja kuvaavalla otsikolla (”Tää ei toimi” –tyyliset otsikot eivät auta käsittelijää pääsemään ongelman lähteille)
  • Tukijonoissa voi välillä olla ruuhkaa, mutta tukipyynnöt kyllä kuitenkin käsitellään mahdollisimman pian. Asiattomuudet eivät kuitenkaan valitettavasti nopeuta tukipyynnön käsittelyä.


Tukipyyntöjä on monenlaisia, mutta viestin sisällöstä tulisi ainakin käydä ilmi seuraavat asiat:

  • Nimesi, käyttäjätunnuksesi ja yhteystietosi
  • Työasemasi nimi ja sijainti
  • Tapahtuma-ajankohta
  • Mahdollisimman tarkka kuvaus ongelmasta tai tukitarpeesta
    • Liittyykö ongelma johonkin tiettyyn ohjelmaan tai palveluun?
    • Koskeeko ongelma jotain ympäristöä, kurssia tai työtilaa?
    • Mitä haluat tukihenkilön tekevän?