perjantai 13. marraskuuta 2015

Viestiseinät opetuskäytössä

Miten toteuttaa ryhmäkeskustelua kurssilla, jos kaikki osallistujat eivät pääse paikalle yhtä aikaa? Kuinka saisin aktivoitua opiskelijat keskustelemaan tärkeistä aiheista jo luennolla? 

JY:n verkko-oppimisympäristöissä on erilaisia keskustelupalstatoimintoja, mutta toinen vaihtoehto toteuttaa helposti käytettävä, reaaliaikainen viestiseinä, on käyttää Internetistä löytyviä viestiseinäpalveluita.

Internetistä löytyy useita viestiseiniä, joita voi käyttää joko ilman rekisteröitymistä tai luomalla ilmaisen käyttäjätunnuksen. Nämä tarjoavat opiskelijoille helpon tavan keskustella luennon aiheista vaikkapa luennolla ilman, että opetus keskeytyy keskustelun ajaksi.

Luennoitsija voi myös luennon ohessa seurata viesiseinällä tapahtuvaa keskustelua ja poimia sieltä esiin nousevia kysymyksiä ja teemoja, joita käsittelee tarkemmin. Joillakin viestiseinillä on myös mahdollista liittää tiedostoja, mikä lisää niiden käyttömahdollisuuksia. Seuraavassa tutustutaan pariin ilmaiseen ja helppokäyttöiseen viestiseinään.

TodaysMeet:
TodaysMeet (https://todaysmeet.com) on puhdas viestiseinä, jossa käytäjien viestit listautuvat aikajärjestykseen.  jota voi käyttää myös ilman rekisteröitymistä. Toimii hyvin esimerkiksi luennon aikana keskustelupalstana.
Pikaohjeet: http://r.jyu.fi/gqj

Padlet:
Padlet (https://fi.padlet.com/) on viestiseinä, jossa jaetaan yksittäisiä viestilappusia ja tiedostoja. Padletissa ei siis ole samankaltaista keskustelupalstaa, kuin esimerkiksi TodaysMeetissä, vaan keskustelu tapahtuu viestilappusten kautta. Padletin kautta voi myös jakaa esimerkiski Office-ohjelmistolla luotuja tiedostoja tai multimediaa, joten tämä on kätevä työkalu vaikka ryhmätyöskentelykäyttöön tai oppimistehtävien ja ohjeistusten jakamiseen.
Pikaohjeet: http://r.jyu.fi/gql

Viestiseinän (ja muidenkin internet-sivujen ) linkit ovat joskus todella pitkiä ja saattavat esimerkiksi sähköpostiviestissä "hajota", kun sähköposti jakaa sen usealle riville. Yksi erittäin hyvä keino lyhentää linkkejä selkeämmäksi ja helpommin jaettavaksi on TinyURL -palvelu (http://tinyurl.com/). Pikaohje TinyURL:in käyttöön löydät täältä: http://r.jyu.fi/gpJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.