keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Hyvät käytännöt jaossa Tulevaisuus haastaa oppimisen -seminaarissa 15.2.

JAMKin, JY:n ja Gradian opettajat ja suunnittelijat jakoivat hyviä käytäntöjä Edufutura Jyväskylä -hengessä tänä vuonna vuorostaan yliopiston tiloissa Ruusupuistossa. Seminaarin kattaus oli monipuolinen: mm. verkko-opetuksen ja ohjauksen erilaiset toteutukset, oppimisen uudet tilat, tekoälyn mahdollisuudet, käänteinen opetus, monimuoto-opetus ja saavutettavuus. Eri talojen suunnittelijoiden yhteistyöllä toteutettama tapahtuma järjestettiin Jyväskylässä jo 10. kertaa. Seminaariin ennakkoon ilmoittautui 165 osallistujaa.

Tässä lyhyessä jutussa teen nostoja muutamista esityksistä, joissa on uutta näkökulmaa erityisesti yliopistolaisille. "Käänteinen oppiminen on oppimisnäkemys, ei mikään valmis malli tai normi. Olennaista on, että opettajan oma identiteetti alkaa muuttua ja siksi toiminta voi näyttää eri opettajilla erilaiselta", korosti keynote-puhuja väitöskirjatutkija, yläkoulun opettaja ja vuoden 2019 matematiikan opettajaksi valittu Marika Toivola.

Toivola ei ole luopunut kokeista, mutta lähestymistapa poikkeaa perinteisestä: kokeisiin ei saa etukäteen päntätä ja oppijat voivat itse valita numerotavoitteensa, jonka pohjalta tekevät eritasoisia kokeita. Kokeet voivat sisältää tehtäviä myös ylioppilaskirjoituksistakin.

Formatiivisen arvioinnissa tärkeintä on sen vaikutus on oppijaan. Tämä vaatii aina opettajalta kriteeriperustaisuuden ja oppijan on tiedettävä eri tasot. Oppijoiden välillä on havaittu eroa ongelmien ratkomisessa arviointitavasta riippuen: summatiivisen arvioinnin jälkeen oppija usein toteaa: “en muista”, kun taas formatiivisen arvioinnin jälkeen asenteena on ”lähden ratkomaan”.

Tärkeää siis on, että oppimisprosessin aikana oppija uskaltaa näyttää opettajalle, että tarvitsee apua. "Suhde oppijoihin on parempi ja nyt luokasta löytyy myös iloisia kutosen oppijoitakin", Toivola iloitsee. Sekä JY:n että JAMKin opettajat kertoivat myös omista käänteisen opetuksen ensikokemuksistaan: keskiössä on opiskelijan itseohjautuvuus ja ajanhallinta sekä käänteisyyden sanoittaminen ja jatkuva arviointi oppijan osaamisen varmistamiseksi.

JAMK:n IT-instituutissa kokeillaan oppimisen tukena on Teamsia. "Kyberharjoituksia tehdään joukkueina, joilla on omat kanavat. Teamsissa on perinteistä oppimisympäristöä helpompi keskustella ja voi nopeasti avata videopuhelun", Karo Saharinen arvioi.

JAMKissa hybridiopetusmallia on toteutettu myös luovissa menetelmissä taidealan opiskelussa. Olennaista on, miten käytetty tila ja tekniikka inspiroivat opiskelijoita eri puolilla Suomea säveltämään ja liikkumaan omien mukavuusalueiden ulkopuolella dialogissa toistensa kanssa. Parhaimmillaan opettaja on vetänyt kolmeakin etäryhmää. "Tyhjä tila on lähtökohtana, päästään pois pöytien takaa. Yhteisö tuottaa yhdessä esityksen ja jokainen kerta on erilainen", lehtori Teija Häyrynen kertoo. "Satelliittiopetuksessa on muistettava antaa riittävästi aikaa ajatteluun. Selkeä sanallinen koonti, lopetus, on tärkeää."

Tilaisuudessa Edufutura Jyväskylä -hengessä aloitettiin uusi Pedanuotio-toiminta eri koulutusasteiden välillä ja osallistujat ideoivat yhdessä elävää pedagogiikkaa.

Osa esitysmateriaalista tulee jakoon seminaarin sivuille: https://tulevaisuushaastaaoppimisen.wordpress.com/

Lue lisää Marikan Toivolan artikkelista: "Käänteinen oppiminen-kääntyykö koulutyö päälaelleen?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.