Etätyöskentelyn arjessa kannattaa kiinnittää huomiota niin fyysiseen kuin kognitiiviseen ergonomiaan.
Fyysistä ergonomiaa voi kohentaa pitämällä pitkin päivää taukoja ja taukojumppaamalla vaikkapa selkäliiton tarjoamilla selän ja niskan jumppaohjeilla. JYU:n henkilöstö voi ladata Software Centeristä koneelleen Easy Break –taukoliikuntaohjelman (ohje intrassa) ja kahden tunnin viikoittaista liikuntaetua saa käyttää myös etätyössä. Työasentoa kannattaa vaihdella istumalla ja seisomalla vuorotellen. Mikäli ei ole mahdollista hankkia sähköpöytää, voi seisomatyöpisteen viritellä esimerkiksi laatikoiden tai kirjojen avulla. Kuvissa Digipalveluiden Opetuksen tuen tiimin ratkaisuja.
Mikäli joudut jakamaan työtilan kotikonttorissasi, voit niksipirkkamaisesti tehdä itse tilanjakajan. Tarvitset vain vaatetelineen tai muun rungon (tee-se-itse-henkilö väsää sellaisen, vaikka harjanvarsista ja ilmastointiteipistä!) ja viltin, verhon tai pöytäliinan. Kuvassa kätevän tiimiläisen ratkaisu vaaterekistä ja viltistä.
Kognitiivinen ergonomia edistää puolestaan kognitiivista työ- ja suorituskykyä, joka mahdollistaa arjen vaatimuksista suoriutumisen. Intensiivinen etätyöskentely etäpalavereissa ja eri roolien - esimies, opettaja, vanhempi - sekoittuminen on kognitiivisesti kuormittavaa ja muisti, tarkkaavaisuus ja oppimiskyky ovat koetuksella. Välillä on hyvä irrottautua tietokoneen äärestä: piipahda kahvitauolla ulkona tai pilko työpäivää niin, että käyt kesken päivän kävelyllä. Poimi vinkit arkeesi Muistiliiton kognitiivisen ergonomian huoneentaulusta:
- Varmista työsi rajat
- Vähennä tietotulvaa
- Luo toimivat työstrategiat
- Anna aikaa ammattitaidon ylläpitämiselle
- Hallitse keskeytyksiä
- Anna työrauha myös muille
- Käytä muistin apuvälineitä
- Älä lisää kuormitustasi
- Luo avoimuuden kulttuuria
- Ylläpidä positiivista ilmapiiriä
+ 1 Yhdistä liikunta ja työ
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.