maanantai 3. marraskuuta 2014

Mobiilioppimisen pedagogiikkaa?

(CC: Silander 2012, https://sites.google.com/site/mobiilillaluonnollisesti/mobiili-bongaus)
Millaista on mobiilibongaus? Miten uudet laitteet luovat uusia näkökulmia oppimiseen? Mobiililaitteiden hyödyntäminen oppimisen ja opetuksen tukena tuo monipuolisia mahdollisuuksia varsinkin luokkahuoneen ulkopuolella tapahtuvaan oppimiseen.

Mobiilisti -hankkeen tuottama Mobiiliopas tarjoaa välineitä, menetelmiä ja esimerkkejä mobiilioppimisen toteutusten tueksi: https://sites.google.com/site/mobiilillaluonnollisesti/home 

Tarjolla on myös mobiilioppimiseen pedagogisia malleja, joiden avulla opettaja voi rakentaa helposti joko koko opintojakson oppimisprosessin tai yksittäisen mobiilioppimistilanteen. 


maanantai 27. lokakuuta 2014

Kampus-legendoja Korpista

Vaikka Korppi on ollut koko yliopiston opintotietojärjestelmänä jo vuosia, tulee Korppi-kouluttajille ja -kehittäjille usein eteen Korppi-käyttäjien virheellisiä käsityksiä siitä mitä Korpissa voi tai ei voi tehdä. Väärät käsitykset todennäköisesti leviävät perimätietona uusille käyttäjäsukupolville, vaikka käyttäjille laaditaan ohjeita ja järjestetään koulutuksia näiden legendojen korjaamiseksi.

Tässä listattuna väärinkäsitysten TOP10. Jos olit väittämien kanssa samaa mieltä, tai olet muuten vaan ymmälläsi Korpin kanssa, tule ITP:n tarjoamaan henkilöstökoulutukseen. Kurssit löydät tietenkin Korpista :) 


1. Korpin ylläpito määrittelee mitkä oikeudet minulla on Korpissa

VÄÄRIN!
Oman yksikkösi Korppi-vastaava lisää sinut tarvittaviin oikeusryhmiin, joiden perusteella oikeutesi Korpissa muodostuvat.

2. Tilavarauksen voi Korpissa tehdä vain laitoksen Korppi-vastaava

VÄÄRIN!
Kaikilla yliopiston henkilökuntaan kuuluvilla on Korpissa oikeus tilavarauspyyntöjen tekemiseen. Mikäli olet henkilökuntaa ja varausoikeus puuttuu, oman organisaation Korppi-vastuuhenkilö voi sinut henkilökuntaryhmään, jolloin saat oikeudet varauspyyntöjen tekemiseen.

3. Tilavarausta tehdessä ei näy mitkä tilat ovat vapaana tapahtuman aikaan

VÄÄRIN! 
Kun haet Korpissa tilaa tapahtumallesi, saat näkyviin kaikki tilat, jotka ovat vapaina tapahtumasi aikaan ja joihin sinulla on tilavarauspyyntöoikeus. Mikäli tilan valintaruudulla on vaaleanpunainen reunus, on tilaan jo tehty varauspyyntö, joten sinun kannattaa valita jokin toinen tila.

4. Jos tilavaraus on tehty henkilökohtaiselle tapahtumalle, ei sitä pysty enää jälkikäteen liittämään kurssin tapahtumaan

VÄÄRIN!
Klikkaa tapahtumaa omassa Korppi-kalenterissasi pääset tapahtuman tietojen tarkemmalle sivulle. Valitse Omistaja-linkki, joka näkyy sinulle, jos sinulla on muokkausoikeudet ko. tapahtuman tietoihin. Omistajan vaihtosivulla valitse myös ne tapahtuman toistot, joita liittäminen koskee. Valitse pudotusvalikosta uudeksi tapahtumatyypiksi Kurssin tapahtuma ja paina Vaihda tyyppi -painiketta. Valitse pudotusvalikosta tapahtumalle haluttu kurssi ja kurssin opetusryhmä.

5. Korppi pakottaa opiskelijan vahvistamaan ilmoittautumisensa kurssille

VÄÄRIN!
Ilmoittautumisen vahvistaminen on kurssikohtainen valinnainen toiminto. Vahvistamistoiminto voidaan ottaa käyttöön kurssin perustietojen muokkaussivulta.

6. En itse pysty muuttamaan Korpin yläpalkissa näkyvää kotiorganisaatiotani

VÄÄRIN!
Totta kai pystyt! Kirjaudu Korppiin, mene henkilötietoihisi ja klikkaa Muuta tietojasi -linkkiä. Yleiset tiedot -välilehdellä voit muuttaa Korpissa näkyvää kotiorganisaatiotasi.

7. Opiskelijan pitää tehdä eHOPS aina uudestaan hyväksymisen jälkeen

VÄÄRIN! 
Opiskelijan ei missään nimessä tarvitse tehdä uutta hopsia hyväksymisen jälkeen! Hyväksymisen yhteydessä hopsista otetaan kopio, joka on siis se hyväksytty, lukittu versio. Alkuperäinen hops jää myös olemaan ja sitä voi edelleen muokata, ja hyväksyjä voi jossain vaiheessa hyväksyä hopsin uudelleen. Jos hops hyväksytään uudelleen, siirtyy vanha hyväksytty kopio vanhentuneet-välilehdelle.
Jos opiskelijalla on jo hyväksytty hops, hänellä näkyy Opintojen suunnittelu -kohdassa kaksi hopsia. Yleensä ylempänä on hyväksymishetkellä otettu kopio, siinä näkyy Hyväksytty-sarakkeessa hyväksymisaika ja hyväksyjän sukunimi. Sen alla on alkuperäinen hops, jota pääsee ihan normaaliin tapaan muokkaamaan.


8. Opiskelija ei pysty lisäämään suorittamiaan opintoja HOPSiin helposti

VÄÄRIN!
Opiskelija voi lisätä jo suoritettuja opintoja HOPSiinsa Muokkaus-välilehdellä klikkaamalla Lisää muuta -linkkiä ja avautuvalta sivulta Suoritetut -välilehteä. Suoritettujen opintojaksojen lisäys tapahtuu samalla tavalla kuin muidenkin opintojaksojen: löytyneestä listasta siis valitaan halutut ja painetaan Tallenna.

9. Opiskelija ei pääse ilmoittautumaan kurssille Korpissa, jos kurssi ei ole hänen eHOPSissaan TAI jos opiskelija poistaa kurssin eHOPSistaan, poistuu myös kurssille ilmoittautuminen

VÄÄRIN, VÄÄRIN!
HOPS on nimensä mukaan suunnitelma opintojen tavoitteista ja tutkinnon suorittamisesta ja sen tarkoituksena on hahmottaa koulutukseen käytettävää aikaa sekä selkiyttää oman opiskelun lähtökohtia ja päämääriä. Korpin ilmoittautumistoiminto ei ole riippuvainen Hopsista, eli opiskelija voi ilmoittautua myös sellaisille kursseille, jotka eivät ole alun perin hänen hopsissaan. Opiskelija voi lisätä nämä kurssit hopsiin jälkikäteen.
Kurssin poistaminen eHopsista ei myöskään vaikuta olemassa oleviin ilmoittautumisiin eli ei poista opiskelijan ilmoittautumista kurssilta.

10. Korpin postilistoille ei voi lisätä yliopiston ulkopuolisia osoitteita

VÄÄRIN!
Postilistalle voi lisätä myös yliopiston ulkopuolisia osoitteita. Tämä tapahtuu postilistan Jäsenet -välilehden alareunasta lisäämällä osoitteet kohdasta “Korpin ulkopuoliset henkilöt/osoitteet”.

tiistai 14. lokakuuta 2014

Hyviä käytänteitä verkko-oppimiseen

Millaisia oppimiskokemuksia on blogin kirjoittamisesta terveystiedossa? Miten videoklipit voivat toimia kielenopiskelun tukena? Millaisia pedagogisia ratkaisuja on tehty vuorovaikutuksen tukemiseksi verkossa?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät esimerkkejä ja malleja hyvistä käytänteistä, joita ovat ideoineet ja toteuttaneet Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston opettajat.  Caset esiteltiin 25.9. Yliopistopäivillä Jyväskylässä, jota isännöi avoimen yliopisto-opetuksen 30-vuotisjuhlavuotta viettävä JY:n avoin yliopisto.

Voit tutustua hyviin käytänteisiin  tallenteina Moniviestimestä:
http://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/erillis/avoin/yopaiva

maanantai 13. lokakuuta 2014

ATLAS.ti työkaluksi laadullisen aineiston analyysiin

ATLAS.ti-ohjelma on tarkoitettu laadulliseen aineiston analyysiin ja koodaukseen. Ohjelma soveltuu tietojen tyypittelyyn ja luokitteluun sekä erilaisten hakujen tekoon. ATLAS.ti:llä tehtyä analyysiä on mahdollista jatkaa myös numeerisesti esim. SPSS:llä.

Jyväskylän yliopistossa on toistaiseksi voimassaoleva ATLAS.ti-ohjelman kampuslisenssi, ja niin opiskelijat kuin henkilökunta voivat hankkia ohjelman itselleen edulliseen hintaan. Ohjelma on saatavissa vain Windows-koneille ja sen uusin versio (7.0.xx) soveltuu teksti-, kuva- ja ääniaineistojen analysointiin ja tunnistaa monia eri tiedostotyyppejä.

IT-palvelut järjestää henkilöstökoulutuksena ti 21.10. ATLAS.ti -ohjelman teknisen esittelyn ja ohjelman käytön harjoittelua.  PIKAISET ilmoittautumiset Korppiin:
https://korppi.jyu.fi/kotka/r.jsp?course=171386

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Palautetta videoklippinä Optimassa


Puuduttaako tekstipohjaisen palautteen antaminen? Olisiko puhuttu palaute toisinaan nopeampikin tapa antaa palautetta kirjoittamisen sijaan? Antaisivatko äänenpainot, ilmeet ja eleet jotakin lisää palautteeseen?


Opettaja voi nyt  antaa myös Optiman palautuslaatikkoon palautetuista tehtävistä  ääni- ja videopalautetta.  Palautteen pituus voi olla maksimissaan 10 minuuttia. Videoklipin voi tehdä palautuslaatikossa klikkaamalla yhteenveto-näkymässä opiskelijan yksityiskohtaisten tietojen kohdalta Medialiite -linkkiä, joka avaa videonauhurin.  Vastaavasti myös opiskelija löytää videopalautteen arvioinnista helposti palautuslaatikon medialiite-linkistä.

Aiemminkin ääni- ja videopalautetta on voinut työstää Optimassa samalla helppokäyttöisellä ääni- ja videonauhurilla. Palautteen lisäksi opettaja voi elävöittää työtilaansa tekemällä esimerkiksi tervetuloa-tervehdyksen tallenteena tai ohjeistaa tehtäviä vaihteeksi äänellä.

Myös opiskelijat voivat käyttää ääni- ja videonauhuria tehtävien teossa, mikäli opettaja on määritellyt ko. työkalun opiskelijoiden käyttöön.  


Löydät tarkat ohjeet:
Uudistunut palautuslaatikko 
Videoklipin teko työtilassa

tiistai 9. syyskuuta 2014

Mitä lisäarvoa tabletit tuovat opetukseen?

Mullistaako tablettien käyttö jotenkin perinteisiä toimintatapoja luokassa? Miksi opettajana perehtyisin uusiin välineisiin?

”Pelkästään koulun mikroluokkaan tai luokan yhteen koneeseen rajoittuvat välineet eivät vielä anna opettajalle mahdollisuuksia muuttaa opetusmenetelmiä olennaise
sti. Kun opiskelijalla on oma henkilökohtainen väline tiedonhakuun, vuorovaikutukseen ja materiaalintuotantoon voidaan opettajakeskeisyydestä siirtyä aitoon opiskelijakeskeisyyteen.”  (Satu Hakanurmi, eRappu)

Usein ei ole mahdollista varata erillistä tietotekniikkaluokkaa yksittäisille kokoontumisille. " Yksi ratkaisu laitepulaan voisi olla  BYOD -malli (BringYourOwnDevice) eli oppilaiden annetaan käyttää omia laitteitaan." (PAOK-hanke)

Oppimisen tueksi voi virittää monenlaisia appseja eli tablettien sovelluksia. Opettajan on tärkeää etukäteen pohtia ja suunnitella, mitkä ovat oppimisen tavoitteet sekä mitkä sovellukset ja millainen toiminta tukisivat parhaiten merkityksellistä oppimista. Näin ei käytetä välinettä välineen käytön vuoksi! Sujuvinta on edetä pienin askelin ja kokeillen aluksi muutamaa sovellusta ja kokemuksia keräten.

Vinkki: IT-palvelut järjestää tänäkin syksynä 2014 henkilöstökoulutuksena mm.  iPad tehokäyttöön -koulutusta. Tarkemmat tiedot Korpista ja henkilöstökoulutusportaalista. 

iPad korkeakouluopetuksessa (Linda Saukkorauta, JAMK):



http://www.slideshare.net/saukkorauta/ipad-opetuksessa-35240141#


 

torstai 28. elokuuta 2014

Mitä uutta elokuun Optima-päivityksessä?

Jyväskylän yliopistossa päivitettiin Optima-oppimisympäristöä elokuun puolivälissä. Päivitys vaikutti erityisesti Optiman ulkoasuun: mm. oikean reunan kehys poistui ja kaikki työtilaan tai objekteihin liittyvät asetukset löytyvät nyt ko. työkalun kohdan hammasratas-painikkeesta. Samalla jotkut tutuista toiminnoista siirtyivät uusien painikkeiden alle: mm. kielen vaihtaminen tai testiopiskelija-näkymään vaihtaminen.

Uusiakin toimintoja on tullut: opettaja voi nyt antaa ääni- tai videopalautetta palautuslaatikkoon palautetuista tehtävistä.

Yhteenvetoa päivityksen uudistuksista löydät:
Opettajalle
Opiskelijalle

IT-palvelut on myös päivittänyt tarkemat Optima-ohjeet eri työkaluihin ja toimintoihin liittyen:
https://www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet

tiistai 26. elokuuta 2014

Koppa-tentti tarjoaa joustavan tavan suorittaa tentit verkossa!

http://koppa.jyu.fi/

Koppa-tentti, ts. aikarajattu tehtävänpalautus

Koppa-tentti on täysin uusi ominaisuus Kopassa. Koppa-tentti tarkoittaa yksinkertaisesti aikarajattua tehtävänpalautusta. Opiskelija voi suorittaa tentin mistä tahansa, käyttämällä haluamiaan apuvälineitä tentin suorittamiseksi (Internet, sanakirjat jne.). Toki plagiaatintunnistus on käytössä myös Koppa-tentissä. Avoimen yliopiston Kopasta on saatu positiivisia kokemuksia Kopassa tenttimisestä.

Koppa-tentti toimii opettajalle näin:
  1. Luodaan Korppiin kurssin alle tenttiryhmä (nimessä on esim. Luentotentti), ja tapahtuma (esim. Etätentti) ellei sellaisia ole.
  2. Päivitetään tiedot Korpista Koppaan.
  3. Mennään Kopassa Luentotentti-kansioon ja sen alla Etätentti-kansioon.
  4. Valitaan Toiminnot-valikosta kohta "Laadi etätentti".
  5. Muokataan etätentin alkamis- ja lopetusaika ja lisätään tenttikysymykset.
Etätentin laatiminen Koppaan


Opiskelijat (jotka ovat ilmoittautuneet tenttiin)
  1. Näkevät aikalaskurin tentin alkuun.
  2. Kun tentti alkaa, näkevät tenttipalautusnapin ja kysymykset.
  3. Tekevät vastauksen tiedostona ja palauttavat sen tentin aikana.
Opettaja näkee vastaukset normaalisti palautettuina tehtävinä.
Etätentti, laskuri


Kysy lisää Koppa-tentistä osoitteesta plone-support@jyu.fi.

torstai 7. elokuuta 2014

Tutkijoille uusia IT-palveluita aineistojen hallintaan ja julkaisemiseen


 
Dataverse Networkin avulla tutkija voi tallentaa ja analysoida tilastollisia aineistoja sekä jakaa niitä kätevästi joko julkisesti tai haluamalleen taholle. Järjestelmällä voi myös visualisoida aineiston jakaumia ja tehdä tilastollisia perusanalyysejä kätevästi suoraan selaimessa.
Avoimien aineistojen käyttöä voi kokeilla ilman kirjautumista osoitteessa https://dvn.jyu.fi. Jos laitos tai tutkimushanke haluaa oman Dataversen, pyynnöt ja lisätiedot osoitteeseen dvn-support@jyu.fi.

Toinen uusi ohjelmisto on on iRODS, joka tukee tutkimusaineistojen hallintaa, käsittelyprosessien automatisointia ja aineistojen jakamista. iRODSin avulla muodostetaan IT-palvelujen keskitettyjen ja tutkimuslaboratorioiden välinen tallennusverkosto. Jatkossa myös CSC:n laskenta- ja tallennuspalvelut on tarkoitus liittää osaksi verkoston palveluja. Jos tutkimushanke, laboratorio tai laitos haluaa apua aineistonhallintasuunnitelmien laatimiseksi, lisätietoja antaa tietohallintopäällikkö Antti Auer (antti.auer@jyu.fi) tai järjestelmäsuunnittelija Ilari Korhonen (ilari.korhonen@jyu.fi).

Lisätietoa tutkimuksen uusista IT-palveluista  saat tallenteesta kevään  2014 ITP-seminaarista.  

 

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Tiesitkö: myös Koppaan voi palauttaa tehtäviä!

Koppa on ollut opettajalle helppokäyttöinen oppimateriaalinjako -ympäristö Jyväskylän yliopistossa.  Nykyisin sen kautta opiskelija voi yksinkertaisesti palauttaa tehtävänsä. Tehtävänpalautus näkyy kurssin opettajalle sekä tehtävän palauttaneelle opiskelijalle.  Myös Urkund-plagiaatintunnistus  on liitetty Koppaan, opiskelija voi tehtävää palauttaessaan päättää käyttääkö hän plagiaatintunnistusta.

Mikä ero Kopalla on sitten kahteen yliopistolla käytettävissä olevaan oppimisympäristöön Optimaan ja Moodleen? Niiden lisäarvo korostuu,  jos  kurssilla tarvitaan laajempaa vuorovaikutusta  ja enemmän ominaisuuksia - esimerkiksi keskustelua ja vertaisarviointia tai ryhmätöitä.


maanantai 4. elokuuta 2014

Onko jokin yliopiston tila hukassa?


Ei hätää: voit kännykälläsi laittaa itsesi kartalle. Kirjoita osoite navi.jyu.fi ja testaa mobiilikäyttöistä yliopiston kampusalueiden Navi-karttapalvelua. Valitse kampusalue ja kirjoita etsimäsi luokkatilan nimi. Saat tarkan kartan, minkä avulla voit suunnistaa oikeaan tilaan.

Bonuksena näet myös tietokoneluokkien osalta, onko tilassa vapaita koneita - pois lukien tilan mahdollinen samanaikainen opetuskäyttö.

Tutustu demoon: https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/erillis/thk/koulutukset/itp-seminaarit-kevat-2014-1/esittelyssa-tilatallennus-koppa-navi/navi-karttapalvelut

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Käänteinen opetusmenetelmä: teoria tallenteista ja lähiopetuksessa aikaa ongelmanratkaisulle

Miten murtasin perinteistä opettajakeskeistä luennointia oppijakeskeisemmäksi? Yksi tapa: tallenna luentosi jakoon Moniviestimen kautta ja lähiopetuksessa tarjoa oppijoille mielekäs mahdollisuus yhteiseen ongelmanratkaisuun ja teorian soveltamiseen.
 
"Flipped-malli on yksi sulautuvan oppimisen toteutustapa, joka on perinteisesti ymmärretty videoiden hyödyntämisenä teoriaopetuksen metodina. Oppijat tutustuvat teoriaan itsenäisesti etänä, jolloin lähiopetukseen jää enemmän aikaa keskustelulle ja ongelmanratkaisulle. Malli on suomennettu tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa Facebook-ryhmässä "käänteiset opetusmenetelmät" -malliksi."
Lue lisää Flipped classroom -ajattelumallista.

Lue lisää helposta tallenteiden teosta:

Nappaa IT-vinkit itseopiskellen tallenteista!

Kesäloman jälkeen on puhtia ottaa haltuun jotakin uutta tai muistinvirkistämiseksi kerrata tuttuja toimintoja.

Uudet välineet ja palvelut tulevat tutuksi IT-palveluiden kevään seminaarisarjasta: mm. sähköisen tenttimisen järjestelmät tai mitä uutta on tutkimuksen tuessa.

Löydät lyhyitä tallenteita eri aiheista: muun muassa Optiman keskeisistä työkaluista, Korpin käytöstä tai hyödyllisistä sähköpostitoiminnoista:
http://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/erillis/thk/ohjevideot

Muista myös laajat ohjesivustot mm. Optimaan, Office-ohjelmiin, eTenttiin ja plagiaatintunnistukseen liittyen.

Opi Optimaa -työtilasta saat nyt entistä laajemmin opastusta oman verkko-opetuksen suunnitteluun ja oman työtilan rakentamiseen. Tutustut samalla myös Kooste-työkalulla rakennettuun työtilaan, jossa oppimispolku poikkeaa perinteisestä kansiorakenteesta.  Pyydä pääsy työtilaan Optima-tuesta: optima-support@jyu.fi

IT-palvelujen syksyn koulutustarjonnan löydät Korpista ja henkilöstökoulutusportaalista. Täsmäkoulutukset starttaavat jo elokuun puolivälistä alkaen ja voit ilmoittautua jo nyt mukaan!

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

ePortfolio - osaamisen sanoittaja


kirjoittaja: Ilona Laakkonen

ePortfolio on yliopistomme omaa tuotantoa, se on rakennettu sisällönhallintajärjestelmä Ploneen ja kehitystyötä on tehty yhdessä käyttäjien, opetus- ja ohjaushenkilökunnan ja opiskelijoiden, kanssa. ePortfolio on opiskelijan omaa tilaa, osaamisen kokoamisen, pohtimisen ja näkyväksi tekemisen väline. Kehitystyö, toimintamallien luominen ja kokeileminen, sekä erilaiset kokeilut on tehty osana Student Life –työtä.
ITP-seminaarissa 17.2.2014 esiteltiin ePortfolion kehitystyön lähtökohtia, pilotointikokemuksia ja itse käyttöliittymää. Tilaisuuden tallenne löytyy Moniviestimestä.

ePortfolio-ympäristöä on pilotoitu ja testattu eri käyttäjäryhmillä ja monissa muodoissa lokakuusta 2012 saakka. Toteutettavana on pitkiä kandidaatin- ja maisterinportfolioprosesseja, joiden tuloksia päästään arvioimaan vasta jokusen vuoden päästä ja on lyhyitä muutaman tapaamiskerran sisäänheittoja, joiden tavoitteena on antaa opiskelijoille käsitys työkalun mahdollisuuksista ja työskentelytavoista.  Lisäksi on menty tästä välistä ja toteutettu parin kuukauden mittaisia kursseja, joilla opiskelijat on johdateltu portfolioprosessin läpi pikavauhtia: työportfolioon kootaan kokemukset, todistukset ja näytteet, tavoitteisiin kirjataan ajatukset tulevista työtehtävistä, työelämätaitoja hahmotellaan osaamismatriisin avulla ja näyteportfolioita käytetään osaamisen esittelemisen välineinä. 

Portfolion pariin on tutustutettu ekavuotisia kieltenlukijoita ja musiikkitieteilijöitä, humanistisen tiedekunnan jatko-opiskelijoita eri aloilta ja taiteen- ja kulttuurintutkimuksen maisteriopiskelijoita. Työvälineeseen ovat halunneet tutustua myös mm. aineenopettajaopiskelijat, jotka ovat hakeneet potkua ja työvälineitä opettajaportfolionsa työstämiseen. Lisäksi ePortfolioon on tutustutettu henkilöstöä Opefi I –kurssilla, HOPS-ohjaajakoulutuksessa ja yliopistopedagogisissa opinnoissa, joissa se otetaan käyttöön myös henkilöstön pedagogisen kehittymisen työvälineenä. Viimeisimpänä ePortfolioon tutustuttiin ja siitä keskusteltiin IT-palveluiden seminaarissa maanantaina 17.2.

Kuluneen lukuvuoden aikana toiminta on levinnyt hyvin orgaanisesti sinne, missä on tarvittu tukirakenteita asiantuntijaksi kasvamiseen, oppimisen jatkumon tukemiseen tai vaikkapa oman osaamisen oivaltamiseen: terveystieteilijät ottavat ePortfolion käyttöön asiantuntijuuskursseillaan, opettajankoulutuslaitoksen ja kielten laitoksen opettajakaksikko opiskelijoineen rakentaa eri laitosten kurssien välille jatkumoa ja pyrkii kiinnittämään opettajuutta osaksi laajempaa ammatillisen osaamisen kenttää, ja bio- ja ympäristötieteilijät hakevat portfoliotyöskentelyllä potkua ja itseluottamusta gradun työstämiseen. 

Käyttötarkoituksia ja tapoja on siis monia. Tiivistettynä voidaan sanoa, että ePortfolio

-          Tukee oppimista pitkänä jatkumona

-          Tarjoaa oppijalle paikan, jonne hän voi koostaa ja jossa hän voi työstää asiantuntijuuteensa ja työelämätaitoihin liittyvää osaamista

-          Keskittyy osaamisen kehittämiseen suoritusten sijasta

-          Tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet osaamisen näkyväksi tekemiseen

Pilotointikokemusten pohjalta voisi melkein uskaliaasti sanoa, että käyttäjälähtöisellä kehittämisellä, voimakkaalla pedagogisella painotuksella ja oppijalähtöisellä ajattelulla on onnistuttu kehittämään ympäristö, jonka käyttöönotto on teknisesti helppoa, joka soveltuu moneen kontekstiin ja joka parhaimmillaan on aidosti oppimista tukeva rakenne - se ei sanele, vaan mahdollistaa.

ePortfolion kehitystyö jatkuu ja ratkaistavana on vielä joitakin isoja asioita, kuten palvelun jatkuvuuden turvaaminen alumneille, ja lukuisia pienempiä, kuten näyteportfolioiden ulkoasun hiominen tai entistäkin parempi käytettävyys. Materiaaleja tuotetaan, arviointikriteerejä hiotaan ja erilaisia soveltamistapoja kokeillaan. Kaikki tämä tapahtuu antoisassa ja vuorovaikutteisessa kehittämishengessä. Jos haluat mukaan tavalla tai toisella, ota yhteyttä!

  • ePortfolio käytettävissä yliopiston käyttäjätunnuksilla osoitteessa eportfolio.jyu.fi

Yhteystiedot:
Student Life –suunnittelija Ilona Laakkonen